Jan Kuijper
Badmeester Jan Kuijper uit Wormer is een actieve verzetsman. Nog voor het begin van de oorlog helpt hij vluchtelingen uit Duitsland. Hij is actief in de internationale, rode hulporganisatie en lid van de Raad van Verzet. Kuijper regelt geld, voedsel en distributiekaarten voor onderduikers. Plaatselijk wordt hij gezien als de leider van het verzet. Hij geeft onder andere leiding aan de mannen die, onder het oog van de Duitsers, machines uit papierfabriek Van Gelder ontmantelen. Op 29 november 1944 gaat het verschrikkelijk mis. Jan Kuijper wordt door de Duitsers aangezien voor de vluchtende onderduiker Jan Huisman. Kuijper overleeft de achtervolging door Wormer niet.
Het plaquette van Jan Kuiper is te vinden aan Dorpsstraat 187 in Wormer.
In gesprek met getuigen
Els Koolman-Kuijper (1937)
"Langzaam maar zeker begrijp je wel waarom hij het deed. En dat ie het noodzakelijk vond voor anderen. Maar ik had daar niet zoveel aan. Als vader was ik hem kwijt. Andere vriendinnetjes hadden wel een vader. Ik bleef wel altijd thuis, lang kijken… van hij kon direct zo de steeg in lopen, weet je wel, hij had zo’n huppelpasje, maar dat is toen nooit gebeurd. Hij was echt dood."
Bram Kemp (1928)
"Hij heeft ons zwemmen geleerd. Ik kreeg op de lagere school les van hem. Liepen we naar het zwembad toe. Ik wist dat hij bij de ondergrondse zat, ik vond hem altijd bleek gespannen. Hij was hard voor anderen, maar ook hard voor zichzelf. Hij wist mensen te motiveren om door te gaan met dat veiligstellen van materiaal van de papierfabriek. Dat heb ik altijd… Een kei van een vent."
Koos Post (1937)
"Ik stond hier dat die Duitser achterom kwam. Kijk, hier is de grens van die twee huizen. En hier lopen we op de plaats van de tuin van Koster. Hij is hierachter langsgelopen, precies naar die sloot toe. Hij heeft geprobeerd om achter die roeiboot zijn eigen te verbergen in het water. Maar verbergen kon je daar niet. Hier op dit plekje hebben ze hem uit het water vandaan gehaald. "