• Home
  • >
  • Monumenten
  • >
  • Pieter Slooten
2

Pieter Slooten

Piet en Trijntje Kramer zijn rustige, lieve mensen en aan hun boerderij op de Kanaaldijk 53 in Neck valt niets vreemds te ontdekken. Toch is de hoeve een centrum van verzet. Tegen het einde van de oorlog bereidt een groep, waar Pieter Slooten onderdeel van is, zich voor op acties tijdens en na de bevrijding. Er worden schietoefeningen gedaan, wapens verstopt en er is een verborgen ruimte onder de hooiberg.

Op 28 februari 1945 gaat het mis. Er zijn veel verzetsmannen aanwezig als de Duitsers een inval doen. Het lijkt verraden werk. Op 8 februari 1945 worden 11 van de opgepakte mannen gefusilleerd als onderdeel van de represaille op de aanslag op Höhere SS­ und Polizeiführer Hanns Albin Rauter. Pieter Slooten uit Wijdewormer is één van hen. Hij werd 26 jaar. 

Het monument staat aan de Pieter Slootenweg in Neck, hoek Wildschutweg.


In gesprek met getuigen

Bets Haverkort-Butter (1923)

Bets Haverkort-Butter (1923)

"Ik was in het huis van de burgemeester aan het werk en toen denk ik: ‘Wat is dat nou?’ Was het die grote legerwagen die reed het pad naar beneden bij de boerderij. Later hoorde je, toen het allemaal achter de rug was, dat die dertien jongens.. Maar wij wisten nergens van. Nou ja, misschien een dag later, want ja zuks gaat als een lopend vuurtje, heb ik het gehoord."

Tom Segers (1923)

Tom Segers (1923)

"Maar Jan en Paulus Konijn die zijn een meter of tien voorbij die boerderij net dat die Duitsers daar waren en die lopen daar samen. Een mof gaat naar hun toe. Ausweis. Ze hadden niks bij hun. Mitkommen. Dus die kwamen mee en die werden ook gefusilleerd. En ik had er tegen gezegd: ‘Zie weg te komen.’ En dat ze niet het land in gevlucht zijn, begrijp ik nog niet."