Koogerpark
Op het monument staan namen van zestien omgekomen verzetsmensen. Dirk Kleiman en Hans Fuykschot vervalsten papieren. Siem Kwadijk kwam om toen hij vanuit het concentratiekamp Neuengamme verscheept werd. Bij Lübeck werd het schip door de geallieerden, die dachten dat het om troepentransport ging, tot zinken gebracht. H. Brandsma onderhield radiocontact met Engeland en werd door de Duitsers gearresteerd. J.C.G. Eshuijs, J.J. Heijdra en H.H Gerssen zaten bij een Zaanse KP-groep die werd verraden. J.D.A. Hellema was betrokken bij vervoer van wapens. Hij werd gepakt en neergeschoten in Opdam. De Zaandijkse drogist G. Verdonk werd opgepakt omdat hij een parachute heeft verstopt. Ook zes leden van de Stijkelgroep staan op het monument: Hendrik Ero, zijn vrouw Louise Ursula Ero-Chambon (eigenaren van de Waakzaamheid), Pieter H. de Jong, Jan Groot, Evert Honig, Dick de Vries en Jan Neuteboom.
Het monument staat midden in het Koogerpark, tussen Jonge Zwaanstraat en Kogersluisstraat.
In gesprek met getuigen
Klasine Don-Kleiman (1924)
"Ik denk vaak aan mijn vader. De drukkerij met die grote machines, waar ik altijd doorheen liep, en de kartonnagefabriek. Hij werkte ook voor Albert Heijn en als je die repen had, wat er omheen ging, dat maakte mijn vader. Toen hij was opgepakt drong het niet door, je dacht gewoon, morgen is ie er weer. Hij moet even wat vertellen en dan komt ie... ja het is natuurlijk dom."
Gerard Blees (1940)
"Mensen die betrokken waren bij spionage, bij het verzet, bij vervalsingen van persoonsbewijzen, en het uitgeven van illegale bladen. Het is zo'n grote groep uit Koog en Zaandijk, die niet teruggekomen is. Ze staan op het monument vermeld. Dat heeft onder de bevolking veel teweeg gebracht. De herdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding is van groot belang om daaraan herinnerd te worden zodat mensen waakzaam blijven."
Jaap Kuiper (1912)
"Ik ben een hoop kwijtgeraakt... weet u wat je onthoudt? Dingen die indruk maken: die mensen die gearresteerd werden, dat sloeg in als een bom. We hadden dat niet in de gaten, hadden een gezin, overdag werken en je vrije tijd was je onderweg voor voedsel. Ik heb in de oorlog geen moeilijkheden gehad, we kregen stapels formulieren, die hebben we altijd rechtstreeks de kachel ingegooid. Daarop is nooit gereageerd."