Vrouwe Justitia
Al vroeg in de oorlog is Piet Zwart actief binnen het Zaanse verzet. Maar de Wormerveerse garagehouder krijgt ook te maken met de Duitsers die autobussen van hem willen inhuren. Een dilemma. Hij zoekt en vindt het evenwicht en hij is zelfs in staat om onder de schuilnaam Piet Zwikker zijn verzetswerk te intensiveren. Piet belandt in de Ordedienst die later opgaat in de Binnenlandse Strijdkrachten. Eén van zijn mede-BS’ers verspreidt het gerucht dat Piet Zwart ‘fout’ is. Een roddel die zijn dood zal betekenen. Op 5 april 1945 wordt Piet Zwart ter hoogte van De Waakzaamheid van zijn fiets geschoten. Hij overlijdt ter plekke.
Het monument staat aan de Zaanweg in Wormerveer, tegenover de Stationsstraat.
In gesprek met getuigen
Dick Zwart (1938)
"Dat ik hem voor het laatst gezien heb was in de Insulindelaan. Bij de garage had je zo’n overheaddeur, daar kwam hij met zijn fiets uit. Ik liep rond te spelen ’s morgens, hij gaf mij een zoen en ging weg. Ik zie nog die fiets met chromen remmen, van die rechte stangetjes. Hij streed voor het goede. Vechten voor het goede, zonder geweld, is het mooiste wat er is. "
Peek Ferf (1920)
"Piet Zwart was absoluut integer. Hij was vriendelijk, maar je had altijd de indruk: hij leidt de zaak. Ik had wel ontdekt dat er wrijving was met een bepaalde groep in Wormerveer. Men was jaloers. Dat merkte je. Als je sprak met mensen… laat ik zeggen, ik heb het nooit gevoeld als een echte tegenstelling, maar je merkte dat er frictie was. Dan is een moord wel een hoge prijs."
Klaas Koeman (1917)
"Spontane vent waar je als kameraad, verzetsman op kon vertrouwen voor honderd procent. Als de één denkt half en de ander denkt een beetje meer, dan zegt de derde: het is waar. En dat is het grote gevaar. Het was een grote teleurstelling dat deze man werd vermoord. Laat ik dat er met nadruk bijzeggen: vermoord. Zonde dat we zo’n figuur in de Zaanstreek na de oorlog hebben moeten missen. "