• Home
  • >
  • Monumenten
  • >
  • Zaanweg
8

Zaanweg

Op 3 oktober 1944 wordt op de ‘Dronkemans brug’ in Wormerveer collaborateur (verrader) Gerben De Graaf neergeschoten, en vier dagen later wordt de foute politieman Bouwens geliquideerd door het verzet. De Wormerveerse bevolking is op haar hoede. En terecht, want diezelfde dag volgt een razzia in Wormerveer. Op 11 oktober stopt op de plek waar de agent is neergeschoten een vrachtwagen. Omstanders moeten toezien hoe vijf aan elkaar geketende mannen op de kade worden neergezet en gefusilleerd.

Het monument staat aan Zaan in Wormerveer, ter hoogte van Zaanweg 86. 


In gesprek met getuigen

Wim Blank (1918)

Wim Blank (1918)

"Wij kregen opdracht om die De Graaf te liquideren want dat was een verrader. Dat mocht ik niet doen als Wormerveerder, maar ik had een Amsterdammer in huis dus die moest dat doen. Toffie Hofland heeft hem geschaduwd en die waarschuwde dat ie eraan kwam. Toen ben ik dus voor gaan rijden op de fiets naar de Dronken Brug daar bij de markt en daar heeft Kleine Jan hem neergeschoten."

Agaath Koelemeij (1930)

Agaath Koelemeij (1930)

"We woonden naast het bureau. De agenten kwamen ‘s avonds wel kijken of ze een plakkie worst konden krijgen. Mijn vader werd in het politiebureau neergezet. Daar waren nog een paar mensen. Hij wist niet wie. Ze zouden doodgeschoten worden. Toen kwam die politieagent die zegt: ‘Buurman jij hier! Ik zal even praten’. Dus gepraat, gepraat: ‘Buurman kunnen we niet missen.’ En op laatst mocht mijn vader naar huis toe. "

Jan Keuter (1926)

Jan Keuter (1926)

"Uit de Stationsstraat kwam een legerauto met gierende remmen en die stopte hier. En daar die Duitser die schreeuwde commando’s. Die jongens werden op een rijtje gezet. Vijf soldaten moesten richten dus op die jongens. Richten. Er werd een commando gegeven. Vuur! Nou ja, toen zagen we ze vallen. Die officier liep ze nog even na. Hij moest zeker weten dat ze dood waren. Dat is zo vreselijk. Zo onherroepelijk."